Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. “Ik kan niet heksen.” Minister Wiebes kon niet zeggen wanneer hij precies met regels komt voor de schadeafhandeling van de gaswinning in Groningen. Hij krijgt van de Tweede Kamer nog “enkele weken”, bleek tijdens het debat dinsdagavond.

Regeringspartijen CDA, D66 en ChristenUnie en een groot deel van de oppositie vinden dat de Groningers al te lang hebben moeten wachten. Ze wilden eigenlijk nog deze maand nieuwe regels zien. Wiebes belooft zo snel mogelijk te werk te gaan, maar wilde zich niet binden aan een deadline.

Overigens zat de publieke tribune in de Tweede Kamer vol met Groningers die per bus waren afgereisd vanuit het Noorden. Bijna waren ze door files te laat voor het debat, maar Kamervoorzitter Khadija Arib streek over haar hart en stelde de aanvang met drie kwartier uit.

2. Donald Trump verkeert in uitstekende conditie. Dat zegt de arts van het Witte Huis na uitvoerige medische tests. "Ik maak me geen zorgen over zijn cognitieve vaardigheden of neurologische functies", aldus Ronny Jackson tijdens een persconferentie. Wel kan de Amerikaanse president volgens hem een vetarm dieet en meer beweging gebruiken.

Een journalist in de zaal vroeg aan de arts hoe het kan dat Trump topfit is, ondanks zijn slechte eetpatroon. De president eet naar verluidt veel fastfood en drinkt 12 blikjes cola per dag. Daarop had Jackson een bondig antwoord: Trump heeft uitstekende genen.

3. De prijs van de bitcoin is enigszins gestabiliseerd na de crash van dinsdag. De belangrijkste cryptomunt werd in een dag zo'n 3.000 dollar minder waard. Woensdagochtend schommelt de bitcoinkoers rond de 11.000 dollar, aldus Coinmarketcap.

Ook andere digitale munten kregen een flinke tik. Cryptobeleggers reageerden onder meer op berichten dat de Chinese overheid de handel in cryptomunten aan banden wil leggen. Bekijk hier het slagveld bij de top 10 van cryptomunten in de wereld.

4. Vooral de kleine, particuliere beleggers zijn schuldig aan het opdrijven van de prijzen op de Amsterdamse woningmarkt. Dat zei stadsgeograaf Cody Hochstenbach tijdens een hoorzitting van de Amsterdamse gemeenteraad over de vastgoedmarkt.

Volgens hem zijn de kleine beleggers (2-50 panden) verantwoordelijk voor 16 procent van de woningaankopen. “Dit zijn de wat minder ervaren beleggers die niet goed weten wat ze moeten doen als verhuurder.” Juist deze groep vraagt volgens hem de maximale huurprijs, een gegeven waar volgens hem nog niet voldoende aandacht voor is.

5. Ja, de spaartaks is te hoog. Maar het is aan de overheid om daar iets aan te doen. Dat is kort gezegd het oordeel van het gerechtshof in Amsterdam in een zaak die is aangespannen door de Bond van Belastingbetalers.

Het draait om het fictieve rendement waar de Belastingdienst tot 1 januari 2017 mee rekent om vermogen te belasten. De fiscus veronderstelt een rendement van 4 procent, dat voor 30 procent wordt belast. Dat komt neer op een heffing van 1,2 procent op bijvoorbeeld spaargeld. Maar met de huidige lage spaarrentes is het lastig om de fiscus te verslaan.

De rechter geeft de Bond van Belastingbetalers in principe gelijk, maar wil niet oordelen over het eventueel compenseren van spaarders. Dat is aan de overheid.

6. Europese banken leggen in toenemende mate reserves in Chinese yuan aan, ten faveure van de dollar. Dat past in de rol die China voor zichzelf wil opeisen op het wereldtoneel: een land dat niet langer kopieert maar dirigeert. Momenteel is de yuan nog slechts de zevende munt, maar de afstand naar de Australische en Canadese dollar zijn klein.

7. De Brexit hoeft niet door te gaan, stelt president Donald Tusk van de Europese Raad. Op dinsdag sprak hij in Straatsburg voor het europarlement en zei dat het Verenigd Koninkrijk de Brexit terug kan draaien als de Britse kiezers ‘van mening veranderen’. Later postte hij de kern van zijn toespraak op Twitter:

Toch lijkt het onwaarschijnlijk dat de Britten nog een keer naar de stembus gaan. Premier Theresa May gaf al meermalen aan dat er geen tweede referendum komt. Ook haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson ziet het niet gebeuren.

8. Driemaal slecht nieuws voor aspirant huizenkopers. Dat de huizenprijzen in 2018 verder zullen stijgen zit er dik in. Ook de hypotheekrente kan na jaren van historisch lage rentes oplopen. Ondertussen blijft de loonstijging relatief matig.

Samen zorgen deze factoren ervoor dat Nederlandse huizen steeds minder betaalbaar worden. Een gezin zonder eigen geld is al snel kansloos op de Nederlandse woningmarkt, blijkt uit een berekening van Business Insider.

9. Ferrari komt met een elektrische sportwagen die de strijd aan moet gaan met Tesla. Dat zei topman Sergio Marchionne dinsdag bij de Detroit Auto Show.

"Als er een elektrische superauto moet komen, dan is Ferrari de eerste", aldus Marchionne. "Mensen vinden het geweldig wat Tesla heeft gepresteerd. Ik probeer wat Elon Musk heeft gedaan niet kleiner te maken dan het is, maar ik denk dat wij dat ook kunnen."

10. Pas op! Oplichters proberen met een nepversie van Tikkie bankgegevens te stelen. Daarvoor waarschuwt de overheidsinstantie Fraudehelpdesk. De criminelen lijken het vooral te hebben gemunt op verkopers op sites als Marktplaats. Die benaderen ze via WhatsApp onder het voorwendsel geïnteresseerd te zijn in een koopje.

Vervolgens vragen ze 1 cent over te maken via de namaakversie van Tikkie en sturen een linkje. Als de verkoper dat bedrag inderdaad overmaakt, krijgt de oplichter betaalgegevens in handen waarmee hij de bankrekening van het slachtoffer kan leeghalen.

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug »

 

Dit zijn de best gelezen stukken op Business Insider van dinsdag:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)